AR ĮMANOMA ĮVERTINTI KULTŪROS PAVELDO PINIGINĘ VERTĘ?

Mūsų Idėja

2010 metų spalio 17 dieną buvo lygiai dešimt metų, kai Seimas atvėrė kelią Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų statybai. Tai buvo įkvepianti idėja iš pradžių, kol netapo nepasitenkinimo, įtarinėjimų bei dar vienu tikru ar įsivaizduojamu “pinigų plovimo aparatu”. Pasak valstybės kontrolės nuo 2001-ųjų iki šių metų Valdovų rūmų statyba pabrango net 3,63 karto, arba nuo 114mln. 670 tūkst. iki 367 mln. 669 tūkst. litų. Viena vertus, toks didžiulis pabrangimas iškart asocijuojasi su piniginėmis aferomis, kita vertus: ar įmanoma iškart įvertinti bei paskaičiuoti kultūrinio paveldo vertę?

Mes manome, kad visi Lietuvos piliečiai turi teisę tiksliai žinoti, kam yra išleidžiami jų, mokesčių mokėtojų, pinigai ir patys nuspręsti, ar tokia suma yra verta kultūriniam paveldui puoselėti. Šiame puslapyje galima rasti visą informaciją apie Valdovų rūmų statybą, jos lėšų paskirstymą. Šis puslapis yra skirtas ne pagrįsti ar paneigti su Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Valdovų rūmų statybomis siejamoms aferoms, o paskatinti žmones pradėti domėtis, kur yra panaudojami jų pačių mokami pinigai ir tuomet jau vertinti, ar teisingai juos panaudoja šio projekto rengėjai, siekiantys atstatyti Valdovų rūmus.

Atsakymų: 1

  1. Idėją atstatyti Lietuvos valdovų rūmus 1988 m. pasiūlė Lietuvos kultūros fondas , jų atkūrimu šiuo metu rūpinasi Valstybės įmonė Vilniaus pilių direkcija ir Valdovų rūmų paramos fondas . Vienas pagrindinių rūmų atkūrimo rėmėjų, lėšas skiriantis per Valdovų rūmų paramos fondą – JAV lietuvis Juozas Kazickas . 2009 m. nebaigtuose įrengti rūmuose įkurtas Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai. 2009 m. liepos 6 d. įvyko Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų simbolinio atidarymo ceremonija Rūmų atkūrimo A dalies darbus tikimasi užbaigti iki 2013 m. gegužės 15 d., nes liepą Lietuva perims pirmininkavimą Europos Tarybai ir atkurtuose rūmuose vyks reprezentaciniai renginiai.

    18 birželio, 2013 17:02

Parašykite komentarą